Clipa de istorie: 24 -30 iunie. România primește nota ultimativă de cedare a Basarabiei.

Principalul eveniment al perioadei 24 – 30 iunie îl reprezintă cele două note ultimative primite de România în 1940 din partea URSS. Pe 26 iunie 1940  și apoi repetată pe 28 iunie 1940 România este somată de către Stalin să părăsească teritoriul dintre Prut și Nistru.

Acest lucru s-a petrecut sub o gigantică presiune militară ce nu a venit numai din partea Rusiei ci și a Germaniei hitleriste și a partenerilor tradiționali, Anglia și Franța.

Izolată internațional și cu o clasă politică dezastruoasă, sub presiunea lui Carol al II-lea consiliul de coroană, cu doar 6 voturi împotrivă, decide să accepte cel de al doilea ultimatum. Nu că acest lucru ar fi contat, dar istoria a rămas să judece faptele acestora iar contemporanii să îi alunge din țară pe cei vinovați. Regele Carol al II-lea a fost forțat să părăsească Țara după o așa mare trădare.

Una din cele 6 persoane care s-au opus este Nicolae Iorga. Ulterior avea să fie asasinat de o gașcă ce avea în spate Germania nazistă. Consiliul de Coroană din punct de vedere juridic nu avea nici  o calitate de a lua o astfel de decizie. În fapt toată răspunderea este a lui Carol al II-lea și acesta în mod mârșav a dorit să paseze întreagă responsabilitate asupra altor persoane. Dar nici istoria și nici românii de atunci nu l-au iertat.

Rusia oricum ar fi intrat în acel teritoriu. România a fost nevoită să își retragă armata fără ordine clare, totul ducând la un dezastru militar și civil. Statul român avea să intre în disoluție.

Clipa de istorie: 17 – 23 iunie. “Ostași, vă ordon: treceți Prutul !”

Principalul eveniment al săptămânii 17 – 23 iunie îl reprezintă faptele de arme din data de 22 iunie 1941.

Cu un an înainte, sub presiunea marilor puteri și sub eșecul politic pe plan intern, României avea să i se fure teritorii importante: Ungaria, Bulgaria și URSS aveau să fie beneficiarele. Aceste evenimente aveau loc în 1940.

Eșecul nu se datora exclusiv forțelor străine cât mai ales regimului politic intern condus de către regele Carol al II-lea. Acesta a eradicat orice sistem democratic și se înconjurase de oameni străini de acest neam și ar cărui principal scop era spolierea poporului român. În 1940 statul român fusese dus în colaps.

Cedarea Basarabiei, Bucovinei, Cadrilaterului și a unei părți din Ardeal nu se făcuse cu acordul poporului român ci ascunzând aceste fapte lui. La aflarea veștilor românii s-au ridicat împotriva clasei politice trădătoarea și au eradic sistemul existent până la acel moment. Carol al II-lea a fost nevoit să își părăsească Țara. Dar era prea târziu.

La conducerea României avea să fie adus mareșalul Ion Victor Antonescu. Acesta era un general cu autoritate recunoscută în rândul armatei. În 1919 participase la ocuparea Budapestei și a avut un rol activ în negocierile de recunoaștere a granițelor României Mari. Deși era în arest cu doar câteva zile înainte, avea să preia frâile țării în momente de grea cumpănă și conflict intern.

Un an mai târziu, cu mareșalul Ion Antonescu la conducerea țării, un brav ostaș și un bun român, armata română avea să treacă Prutul. România se implica într-un război greu, alături de Germania, cu principalul scop de a se elibera teritoriile ocupate în anul precedent dar și pentru a încerca stârpirea celei mai mari amenințări la adresa lumii: imperiul sovietic.

Pe 22 iunie 1941 mareșalul Ion Antonescu dădea celebrul ordin: “Ostași români, vă ordon: Treceți Prutul”.

Realitatea de după război avea să demonstreze că mareșalul Ion Antonescu avea dreptate, căci ciuma roșie avea să vină cu un genocid împotriva populației românești, prin extirparea întregii intelectualități după 1945.

Sute de mii de români aveau să își găsească sfârșitul pe frontul din Est. Antonescu nu s-a oprit cu armata pe Nistru, granița naturală a României; de altfel nici nu avea cum să o facă: războiul era unul total iar teritoriile dobândite nu erau sigure până la înfrângerea regimului comunist.

Controverse: mareșalul Ion Victor Antonescu

Security Code:
security code
Please enter the security code:

Trimite comanda.

O extraordinară carte în care se analizează fapte imputate mareșalului Ion Victor Antonescu, cel care a condus România în lupta împotriva cotropitorului bolșevic.

Cartea este scrisă Marius Dorin LULEA, scriitor român și activist civic puternic implicat în promovarea valorilor naționale și mai ales a Unirii dintre cele două state românești.

Comandă acum cartea : 25 lei.

Semnificația istorică a zilei de 13 iunie

În data de 13 iunie 1848  s-a format, la Bucureşti, un Guvern provizoriu (mitropolitul Neofit – preşedinte, Ion Heliade Rădulescu, Chrisian Tell, Ştefan Golescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Scurtu, Ion Odobescu, Nicolae Golescu, Ion Cîmpineanu, Constantin N. Filipescu, Ion Voinescu II – membri; Nicolae Bălcescu, C. A. Rosetti, Al. G.Golescu-Negru şi I. C. Brătianu – secretari).

Tot pe data de 13 iunie 1848 a fost adoptat ca drapel naţional tricolorul iar Craiova a fost ales ca loc de întrunire a guvernului provizoriu și prima capitală a revoluționarilor pașoptiști, înainte ca aceștia să ajungă la București.

Hai în Țară: program gratuit pentru elevii și studenții din Basarabia !

Hai în Țară ! este un program gratuit destinat elevilor și studenților din Basarabia. Aceștia pot să își viziteze Țara, adică România, totul fiind gratuit.

Următorul eveniment va avea loc în perioada 12-13-14 iulie 2019. Se va pleca din Chișinău vineri, de la ora 07.00. Ruta va fi : Iași(unde se va dormi vineri seara), Târgu-Neamț, Piatra Neamț(unde se va dormi sâmbătă seara), Ruginoasa, Chișinău(duminică ora 20.00).

Programul este complet gratuit, adică nu veți plăti nimic.

Se asigură: transport, 2 mese pe zi și cazare.

Cine este eligibil: tinerii din Basarabia care sunt elevi sau studenți, cu vârsta de până la 25 de ani. Trebuie să ai 18 ani împliniți și să deții pașaport. Copiii de la sate și cei care nu au mai fost niciodată au prioritate.

Dacă aveți un grup de elevi sau studenți și sunteți profesorul lor putem realiza o excursie exclusiv pentru aceștia. Trimite-ți email la contact@centrul-cultural-roman.ro .

Se acceptă și grupuri de elevi și studenți din alte regiuni istorice. Trimite-ți email la contact@centrul-cultural-roman.ro .

Pentru moment înscrierile s-au finalizat.

“Unire pe pâine” – curs intensiv de pregătire a ziariştilor unionişti din Republica Moldova

Centrul pentru cultură, istorie şi educaţie, împreună cu Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează cursul destinat pregătirii oamenilor de presă din Republica Moldova: “Unire pe pâine”.

Evenimentul va avea loc în perioada 9-13 ianuarie 2017 la Bran, într-o locaţie de vis: www.Brandeberg.ro .

Detalii despre eveniment şi înscrieri: http://actiunea2012.ro/se-caut%C4%83-jurnali%C8%99ti-pentru-unire-pe-p%C3%A2ine

 

Editură: Documente privitoare la istoria Ţării Moldovei în perioada Războiului Ruso-Turc din 1806 – 1812

La Editura Vicovia, prin sprijinul nemijlocit al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, a fost publicat volumul: Documente privitoare la istoria Ţării Moldovei în perioada Războiului Ruso-Turc din 1806 – 1812.

Volumul a fost realizat sub patronajul Academiei de Ştiinţe al Moldovei, Istitutului de Istorie, Arhivei Naţionale a Republicii Moldova.

Lucrarea este una de o importanţă ştiinţifică deosebită, fiind rezultatul muncii de cercetare a echipei formate din Demir DRAGNEV, Larisa SVETLICINÂI, Teodor CANDU, Tudor CIOBANU, Valentin CONSTANTINOV, Valentina Eşanu şi Vlad MISCHEVCA.

Documente privitoare la istoria Ţării Moldovei în perioada războiului ruso turc 1806 1812- INTRODUCERE.

 

CCIE la Izvorul Mureşului la Universitatea de Vară pentru Românii de Pretutindeni

izvorul muresului traian basescu eugen popescu lulea mariusCCIE a fost prezentă la Izvorul Mureşului în cadrul dezbaterilor legate de problemele Românilor de pretutindeni.

La Universitatea de Vară pentru românii de pretutindeni şi organizată în perioada 10-16 august 2015 au fost prezenţi reprezentanţi ai diasporei, ai românilor din teritoriile istorice, politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor statului român.

Istoria de lângă noi – Rolul formatorilor de opinie în Reunirea celor două state româneşti 27-30 aprilie 2015

În perioada 27-30 aprilie 2015 se va desfăşura la Bran parte a proiectului Istoria de lângă noi.

În cadrul acestui program  se va desfăşura lucrarea Rolul formatorilor de opinie în Reunirea celor două state româneşti.

La acest eveniment vor participa 25 de tineri din Republica Moldova, care vor avea ocazia să viziteze obiective ce amintesc de evenimente istorice din memoria neamului românesc.

În Ajun de Crăciun, CCIE a reuşit să aducă zâmbete pe chipurile românilor din regiunea transnistreană

Nu există loc pe acest pământ în care în acest moment să fie mai greu să rezişti ca şi român.
În regiunea transnistreană este o adevărată luptă pentru identitate în fiecare zi, viaţa fiind un calvar în condiţiile în care autorităţile nerecunoscute încearcă prin presiune să forţeze pe români să renunţe la propia identitate. Acest lucru nu se întâmplă însă.

Am reuşit în acest Ajun de Crăciun 2014 să aducem zâmbetele pe chipurile copiilor de la Liceul Românesc Lucian Blaga din Tiraspol şi asta cu ajutorul Acţiunea 2012 şi Tinerii Moldovei.

Dezbatere in Parlamentul Romaniei:Reunirea celor două state româneşti în contextul alegerilor Parlamentare din Republica Moldova

Marţi, 25 noiembrie 2014, a avut loc în Parlamentul României în colaborare cu Centrul român pentru studii şi strategii, Centrul pentru Cultură, istorie şi Educaţie ca membră a platformei Unioniste Acţiunea 2012 şi Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor din Parlamentul României, o dezbatere cu tema: Reunirea celor două state româneşti în contextul alegerilor prezidenţiale din România şi a celor parlamentare din Republica Moldova.

Prezent la dezbatere, expertul german Anneli Ute Gabany  a declarat că a existat o reticienţă a Germaniei pe problematica Reunirii în anii imediaţi următori după căderea URSS, dar că alegerea preşedintelui Klaus Johannis va duce cu siguranţă la îmbunătăţirea dialogului româno-german pe această problematică.

Reprezentanţii platformei Unioniste Acţiunea 2012 şi a organizaţiei Tinerii Moldovei, în calitate de factori activi ai societăţii civile, au declarat prin reprezentanţii prezenţi Lulea Marius Dorin, George Simion şi Dinu Plângău, că în momentul de faţă clasa politică de la Chişinău nu arată şi prin fapte că este una pro-europeană. Ei au acuzat politicienii moldoveni de un dublu sau chiar triplu discurs, comunicarea către Bruxelles, Moscova sau pe plan intern diferind în funcţie de interese. Au fost aduse în discuţie cedarea a importante active strategice către companii ruseşti chiar în momente în care finanţările europene erau la cote foarte înalte. S-a exemplificat acest lucru prin cedarea aeroportului din Chişinău, cedarea Băncii de Economii. S-a amintit şi de încercările actuale de predare a căilor ferate ale Republicii Moldova, un obiectiv de siguranţă naţională.

Legat de livrarea de gaze din România către Republica Moldova a fost criticată atitudinea Chişinăului ce a refuzat oferta românească, deşi aceasta era mai avantajoasă financiar. Pe de altă parte decizie este tot una politică datorită faptului că acţionarul principal al reţelei de distribuţie de gaz este chiar  direcţia externă a Gazprom.

Petrişor Peiu, în calitate de specialist din cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a prezentat o analiză economică a Reunirii şi arată foarte clar că aceasta va aduce numeroase beneficii financiare, fiind singura care poate asigura o creştere economică mai mare de 5%, absolut necesară pentru reducerea decalajelor faţă de Uniunea Europeană.

Sociologul Dan Nicu a prezentat situaţia partidelor înainte de alegeri. El a susţinut că ultimele sondaje arată o diferenţă sensibilă de doar câteva procente între forţele pro-ruse şi cele pro-europene, considerând că prezenţa la vot este una foarte importantă. Legat de posibilele mişcări de stradă el a subliniat că în mod natural cele pro-ruse nu pot exista deoarece acest segment al populaţiei nu este unul foarte activ şi că experienţa ultimilor 25 de ani a arătat că doar forţele pro-româneşti pot mobila active importante. În aceste condiţii orice manifestare de stradă în vederea destabilizării nu se poate realiza decât cu ajutorul unor factori şi instigatori externi. A reamintit el aici şi de zecile de arestări de cetăţeni ruşi veniţi special în Republica Moldova pentru astfel de procese doar în ultimile luni.

Analistul militar Generalul Constantin Degeratu a subliniat că presiunea Rusiei va creşte iar ea va deveni şi mai agresivă în condiţiile în care forţele occidentale nu identifică momentul oportun pentru o reacţie corespunzătoare. El a dat exemplul Germaniei care în al doilea război mondial nu a fost oprită la timp lucru care a determinat conflictul major care a urmat. Generalul Constantin Degeratu a afirmat că Rusia nu se va opri decât dacă va fi oprită. El a subliniat şi slăbiciune est-Europeană a NATO şi dată de către Ungaria, existând posibilitatea ca articolul 5 să nu se aplice datorită lipsei unui consens.

Deputatul Mihai Aurelian a criticat puterea dar şi clasa politică de la Bucureşti că se limitează la declaraţii şi nu face un plan concret şi public în puncte ce trebuiesc atinse pentru ca dezideratul Reunirii să fie înfăptuit. A confirmat acesta că există consens în direcţia Reunirii dar ceea ce lipseşte este un plan politic prin care obiectivul să fie îndeplinit. A făcut şi o paralelă cu perioada 1859, considerând că nici atunci clasa politică nu părea a fi pregătită şi cu toate acestea s-a reuşit punerea fundaţiilor noului stat român modern. El a adăugat că rolul societăţii civile este mai adânc decât se vede şi asta pentru că politicienii vin şi pleacă.

Analistul George Scarlat a arătat că Germania nu are o poziţie anti-unionistă şi că unele gesturi reţinute ale acesteia au fost greşit interpretate. De asemenea a spus că nu trebuie confundate poziţiile unor oficiali germani cu cele ale statului German.

Academia Tinerilor Integri

Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație a participat la pregătirea tinerilor prezenți la evenimentul : Academia Tinerilor Integri desfășurată la Dură cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române.

50 de tineri din Republica Moldova au luat parte la cursuri ce au menirea de ai pregăti pentru a fi mai buni români și pentru a deveni mai activi în societate.

Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație a fost reprezentat de către Lulea Marius Dorin, acesta susținând un curs complex cu privire la rolul României în geopolitica mondială și cum interesele Marilor Puteri influențează pe termen scurt, mediu și lung România.

Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului

Clulea marius dorin centrul pentru cultura istorie si educatie izvorul muresuluientrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie a participat la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului prin preşedintele său Lulea Marius Dorin.

La evenimentul dedicat problemelor românilor din afara graniţelor dar şi ale celor din centrul României au mai participat oficiali importanţi, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile( ministrul de externe Titus Corlăţean, ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu, deputatul Eugen Tomac, deputatul Aurelian Mihai, senatorul Marcel Bujor, vicepreşedintele Autorităţii pentru Cetăţenie Andrei Tinu, parlamentarul european Andi Cristea, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, etc…).

S-a subliniat importanţa creşterii implicării statului român în menţinerea identităţii româneşti de dincolo de Prut.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a subliniat necesitatea ca Ungaria să îşi respecte angajamentele luate prin acordul din 1996.

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a subliniat necesitatea unei mai bune reprezentări la nivel parlamentar a românilor din Covasna şi Harghita.

Deputatul Eugen Tomac a subliniat necesitatea îmbunătăţirii politicilor de conservare a identităţii naţionale a celor aflaţi accidental dincolo de graniţele ţării.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a susţinut că pe plan extern deputaţii români au dovedit unitate în atingerea obiectivelor naţionale.

Deputatul Aurelian Mihai a lansat un apel la Unirea celor două state româneşti.

Senatorul Marcel Bujor a lansat şi un termen pentru unificarea celor două state româneşti: 2018.

Parlamentarul european Andi Cristea  a evidenţiat faptul că România dispune de funcţii cheie în structura europeană şi care pot ajuta la atingerea noului obiectiv de ţară : Reunirea celor două state româneşti.

Vicepreşedintele Autorităţii pentru Cetăţenie a afirmat că statul român acordă în medie 60 000 de cetăţenii noi pentru cei din Republica Moldova, acesta fiind de asemenea un efort spre Reunire.

Proiectul face parte din acţiunile comune întreprinse de societatea civilă din România pentru a găsi soluţii pentru românii din afara graniţelor.

universitatea de vara de la izvorul muresului lulea marius dorin eugen popescu titus corlatean ecaterina andronescu

40 de veterani fac Istoria de lângă Noi

istoria_de_langa_noi_veterani_nistru_basarabia_republica_moldova_mai2014_lulea_marius_dorin_anatol_caraman40 de veterani  ai conflictului de pe Nistru au participat în perioada 5-7 mai 2014 la programul Istoria de lângă Noi. Inițiat și desfășurat de către Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, în calitatea sa de membru a Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Participanții au participat la  seminarii legate de istorie, identitatea românească și analiza contextului regional și internațional.

Lectori la acest eveniment au fost printre alții: istoric Constantin Corneanu, co-președinte P.U. Acțiunea 2012 Lulea Marius Dorin, fostul șef de stat major al armatei române Mircea Chelaru, istoric Valetin Roman.

Veteranii au vizitat în cadrul programului principalele obiective istorice din Bran, Brașov, Râșnov.

Acestora le-a fost înmânată o diplomă din partea Generalului Chelaru pentru meritele depline avute în apărarea identității românești în arealul de la Est de Prut.

lulea marius dorin valentin roman anatol camaran actiunea 2012 si asociatia veterani tiras tighina la peles

40 de veterani de pe Nistru invitaţi la Bran în cadrul proiectului “Istoria de Lângă Noi”

istoria de langa noi bran 5-7 mai 2014 Tiras TighinaÎn perioada 5 mai  – 7 mai 2014 va avea loc la Bran programul desfăşurat de către Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie în calitatea sa de membru al Platformei Unioniste Acţiunea 2012: Istoria de Lângă Noi  – ediţia a III-a.

Scopul principal al programului este de a valorifica resursele umane româneşti din societatea de la Est de Prut, în vederea consolidării încrederi şi implicării în procesul ireversibil şi natural al Unirii celor două state româneşti, România şi Republica Moldova.

După ce în anul 2013 peste 60 de profesori au participat la acest program, de această dată invitaţi sunt 40 de veterani de război ai războiului de pe Nistru. Ei sunt membri ai asociaţiei Tiras-Tighina, asociaţie parteneră a Platformei Unioniste Acţiunea 2012 în calea spre Unire.

Coordonatorul proiectului din partea asociaţiei de veterani Tiras-Tighina din Republica Moldova este colonel Anatol Caraman iar din partea Platformei Unioniste Acţiunea 2012 co-preşedinte Lulea Marius Dorin.

O oră de istorie pentru Basarabia, ediția a III-a 2014

În această săptămână, 7-11 aprilie 2014, în cadrul Săptămânii Altfel, lectorii Acțiunea 2012 și VERB-asociația studenților basarabeni din România, au fost în peste 200 de licee.

Au fost aproximativ 200 de lectori ce au mers în toate județele României și au vorbit despre Basarabia, despre Unire, despre Trecut și despre viitorul comun.

Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, cel care a inițiat acest proiect de avengură acum trei ani, a fost reprezentat de către Lulea Marius Dorin. Acesta a susținut ideea Unirii în patru licee din București.

Cele mai frumoase eseuri pentru Basarabia

Basarabia

        Basarabia este o parte de suflet a României, este amintirea unui timp în care Ștefan Cel Mare stăpânea teritoriile de dincoace si dincolo de Prut, un timp eroic al credinței creștine și al unirii în sărăcie.

Moldovenii au fost întotdeauna o zonă de tampon ce a protejat mijlocul Europei de popoarele migratoare asiatice. Vremea, influențată de continentul arid asiatic, pământul sărac și zonele deluroase, a făcut ca oamenii ce nu aveau prea multe bogății materiale să tezaurizeze comorile lor spirituale. Moldovenii își strâng ca într-un memoriu al durerii toate întâmplările triste, chinuitoare ale istoriei trecute și recente, au un adevărat cult al eroilor, al celor ce au învățat că fără sacrificiu nu pot obține nimic de valoare. Mai au și tăria, vigoarea și încăpățânarea celor care s-au supus doar de formă, dar au mocnit în gândul răzbunării. Au forța pietrei ce așteaptă să treacă vicisitudinile apei timpului istoric și rămân loiali pământului bătrânesc ce le-a asigurat existența și adăpostul.    Moldovenii sunt un popor ce naște eroi.

Din timp în timp, dintre ei se nasc poeți, pentru că sufletul lor rămâne curat și uimit mereu în fața miracolului existenței, Eminescu și Vieru fiind doar doi dintre aceștia.

Din timp în timp, dintre ei se nasc dizidenți, voci singuratice, ce își asumă lupta și sacrificiul unui întreg popor, pentru a fi un exemplu generațiilor tinere. Ei sunt venerați, iar memoria li se păstrează de-a lungul timpului.

Basarabenii au fost transmutați, li s-a impus limba rusă, li s-a interzis limba română, dar nu și-au uitat istoria. Toate încercările nu au făcut decât să îi încrânceneze, să își dorească mai mult, să redevină o parte a României.

Poate că noi, cei de dincoace de Prut ar trebui să fim mai drepți, mai corecți, să îi susținem mai mult, nu doar cu vorbe ci și cu fapte. Poate că noi românii ar trebui să simțim durerea fraților ce strigă la noi de dincolo de Prut, iar generația tânără din care fac si eu parte ar trebui să aprecieze mai mult libertatea de care se bucură, lipsa amenințărilor permanente și bunăstarea materială de care beneficiază.

Pe parcursul generațiilor ce trec ar trebui să se păstreze vie flacăra spiritului neamului, ideea unirii fraților cu frați, pentru că atunci când suntem mai mulți nu ne poate fi decât bine. Indiferent ce interese meschine sunt pro si contra unirii Moldovei cu România nu trebuie să uităm un lucru: Ei sunt frații noștrii, dar noi suntem fratele mai mare. Ar trebui să fim un frate puternic, ocrotitor și curajos nu unul șovăielnic și fricos.

Barbu Theodor, clasa a X-a A

Colegiul Național „A.I.Cuza” Ploiești,

prof. Eugen Prună

 

Complementara de peste Prut

          Puţini ştiu că pe 27 martie în 1918 Sfatul Ţării hotăra că Basarabia “de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”. Nu o să prezint aici evenimentele istorice care au condus la starea actuală, în schimb o să vorbesc despre naturala unire a Basarabiei cu România.

           Când am pus întrebarea “BASARABIA e ROMÂNIA?” majoritatea au dat din umeri, sau au afirmat nesiguri și fără să argumenteze, alții au susținut că ei nu găsesc rostul unirii. Ca să îşi exprime o opinie oamenii trebuie informaţi că o parte din familie se afla sub stăpanire rusă. Cred că e de datoria poporului român să lupte pentru frații din Basarabia, să nu îşi uite identitatea şi nici pe cei care au trecut în lista eternităţii scrise cu litere de aur si sânge. Circumstanțele de acum sunt asemănătoare cu cele din 1918. Și atunci majoritatea populaţiei era dezinformată, manipulată (rusificarea  si propaganda anti-basarabeană) sau pur si simplu dezinteresată. Cu toate acestea, elita societății dorea unirea si executa presiuni în vederea reîntregirii Roamâniei.

„Unirea nu poate fi înfăptuită de o majoritate, ci de o minoritate bine pregatită” -Lulea Marius

Basarabia a fost ruptă, răpită din pământul României din dorinţa „celor mari” de putere, veşnic interesaţi să îşi impună voinţa (Pactul Ribbentrop-Molotov), în aceasta categorie intră si anexionismul rus. Şi ce au făcut românii de pe ambele maluri ale Prutului? S-au resemnat, au cedat teritorii, astfel distrugându-se identitatea naţionala în Basarabia. Oameni au fost deportaţi în Siberia şi au murit în exil, singura lor “vina” fiind îndrăzneala de a se numi români.

E nevoie să spunem mai departe că în Basarabia şi România trăieşte acelaşi popor care are aceeaşi limba, religie şi tradiţie. Trebuie să informam şi pe alţii, astfel nu vor cadea pradă propagandei antiunionistă. Poate nu azi sau mâine, dar în viitorul apropiat glasul comun nu va mai putea fi ignorat.

Ghiuță Ana, clasa a X-a A

Colegiul Național „A.I.Cuza” Ploiești,

prof. Eugen Prună

  

BASARABIA E ROMÂNIA

          Când spunem “Basarabia e România” ne gândim negreșit la o uniune teritorială, însă trebuie să privim și dintr-o altă perspectivă, vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie, avem aceleași tradiții și obiceiuri, am fost uniți și în trecut și toate aceste lucruri ne spun că toți facem parte dintr-o familie, că fiecare dintre noi este o ramură a unui singur copac, Poporul Român.

Micile diferențe dintre cele două “limbi diferite” constau într-un accent moldovenesc, care există de asemenea și în nord-estul României. Un alt punct comun important este istoria, care, dacă este cunoscută, reflectă faptul că România și Basarabia formează un întreg.

Pentru ca oamenii să conștientizeze adevărata problema a unirii, trebuie să refuzăm să ne mai lăsăm otrăviți de propagandă, deoarece ignoranța este materie primă pentru manipulare. Trebuie să ne informăm pentru că doar un om în cunoștință de cauză poate renunța la indiferență. Sper ca în zilele de 27 martie din anii următori, din ce în ce mai mulți oameni să înțeleagă, să se mobilizeze și să luptăm împreună pentru ce au luptat și cei din trecut: Unirea.                                                                     

Săbiuță Cristian, clasa a X-a A

Colegiul Național „A.I.Cuza” Ploiești,

prof. Eugen Prună

 

Basarabia

“Basarabia e România”, acesta este sloganul ce apare pe zidurile vechi, in staţiile de tren şi metrou şi pe pereţii punctelor termice avariate.

Fenomenul ia amploare destul de repede, iar conflictele nu întârzie să apară. Unii oameni spun ca îsi doresc “unirea”, pentru că o casă dezbinată nu va dăinui. Puţini dintre aceşti oameni au ca motivaţie dorinţa de reîntoarcere a verilor noştrii de peste Prut în calitate de cetăţeni români. Unii nu susţin această cauză deoarece “va dăuna economiei” şi nu va aduce niciun beneficiu material ţării. Mentalitate tipic românească, egoistă, care nu ia în considerare decât efectele imediate ale unei acţiuni. Adevărul este că noi nu putem construi, nu putem investi în ceva ştiind că rezultatele vor apărea după o perioadă mai indelungată de timp. De aceea durează atât de mult să construim o autostradă, pentru că suntem asemenea unui copil care îşi face temele cu televizorul pornit.

Timpul va decide dacă Basarabia va fi România, dar până atunci va trebui să suportăm unele dezbateri stupide promovate de media in fiecare zi.

Sandu Irina, clasa a X-a A

Colegiul Național „A.I.Cuza” Ploiești,

prof. Eugen Prună

 

Acum ori niciodată!

 Basarabia. Când ne gândim la Basarabia, ne gândim la pământ românesc, la frații dornici să facă parte dintr-o națiune unită, numită România. Cel mai grav lucru de până acum este că majoritatea oamenilor nu iau parte la evenimentele de importanță istorică și sunt interesați de acest lucru, acceptându-le ca atare. Avem aceeași cultură, aceleași tradiții, aceleași obiceiuri, aceeași religie. Mergem cu uratul de Anul Nou, cu colinda de Crăciun si vopsim ouă de Paști. Există o minoritate interesată de realizarea de fapte mărețe și aceasta este cu adevărat pregătită pentru schimbare. Observăm mesajul “Basarabia e România” peste tot, absolut peste tot.

Ce se urmărește până la urmă prin acest mesaj?

Mesajul urmărește faptul că scopul a fost deja atins, deci asta înseamnă că acesta a fost implementat în mentalul românesc.

Trăim cu impresia că istoria reprezintă doar ceea ce ni se prezintă, dar iată că evenimentele din trecut vin să ne spună că un lucru deja făcut nu mai poate fi înfăptuit încă o dată.

Așa că, haideți români! Unirea se face, nu se cere!

Trică Ioana, clasa a X-a A

Colegiul Național „A.I.Cuza” Ploiești,

prof. Eugen Prună

 

Basarabia este sau nu România? 

În urmă cu 96 de ani, pe data de 27 marite 1917, Basarabia s-a unit cu România. Acestă unire nu este sărbătorită la fel ca unirile de pe 24 ianuarie 1859 și 1 decembrie 1918, lucru ce lasă în urma sa multe semne de întrebare. Poate că românii nu vor să se unească cu Basarabia?

Din ce in ce mai des apar mesajele ”Basarabia e România”. Văd acest mesaj peste tot: pe autostrăzi, drumuri naționale, pe sub poduri, pe pereții clădirilor părăsite, pe stâlpi și pe paginile de internet. Dar care este semnificația acestui mesaj? Oare este scris de un basarabean care își dorește unirea sau de un român care este de acord cu unirea? Cel mai probabil  ”Basarbia nu e în România” sau cel puțin nu încă. Moldova este în România, la fel ca și Ardealul, Banatul, Dobrogea, Oltenia și Muntenia.

”Basarabia e România” este un proiect care a luat amploare, primul pas a fost realizat cu succes: din ce în ce mai mulți oameni au habar de acest slogan. Acum mai rămâne ca românii să își facă auzită dorința unirii, dar sunt păreri împărțite și în rândul acestora.

Din punct de vedere academic, România și Basarabia formează o țară, deoarece noi și poporul de la Est de Prut avem aceleași tradiții de sărbători, obiceiuri: avem aceleași dansuri și costume populare. Ambele națiuni au aceeași religie creștin ortodoxă și vorbesc aceeași limbă romană, numai că în Basarabia limba română este vorbită cu un grai moldovenesc.

Toate aceste mesaje ”Basarabia e România” și știrile legate de unire, dau impresia unei strategii a mass-mediei de a manipula populația și nu de o dorință de unire din partea ambelor națiuni.

 Teleru Ștefania, clasa a X-a A

Colegiul Național „A.I.Cuza” Ploiești,

prof. Eugen Prună

Școala de Cultură și Afirmare Românească – ediția a X-a, Călărași

scoala de cultura si afirmare romaneasca editia a X-a Calarasi martie 2014 Actiunea 2012În perioada 14-16 martie  a avut loc la Călărași Școala de Cultură și Afirmare Românească, ediția a X-a.

Ea s-a desfășurat cu sprijinul autorităților și mediului de afaceri local. Organizatorul evenimentului a fost organizația locală a Platformei Unioniste Acțiunea 2012, condusă cu succes de către Bălașa Nelu.

La eveniment au participat ca de fiecare dată 50 de tineri din Republica Moldova, tineri susținători ai Reunirii firești a celor două state românești.

Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, în calitate de partener și membru al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, a fost reprezentat de către Lulea Marius Dorin. Acesta a susținut un curs despre Manipulare, Propagandă și Dezinformare. Au fost atinse și probleme actuale cum ar fi de exemplu situația tensionată din această parte a Europei și riscul redeschiderii războiului rece ca urmare a tendințelor imperialiste ale Moscovei.

in vizita la cramele ostrov domenii ostrov actiunea 2012 scoala de cultura si afirmare romaneasca martie 2014

Școala pentru Cultură și Afirmare Românească de la Călărași, ediția a X-a – în imagine în vizită la Domeniile Ostrov, unul din sponsorii acestui eveniment.

Valea Plopului – acolo unde părintele Nicolae Tănase a adus Raiul pe pământ

valea plopilor donatie centrul pentru cultura istorie si educatie 4 martie 2014E nevoie să știți de așezământul făcut din suflet și cu dragoste de către părintele Nicolae Tănase- Asociația ProVita.

Cu dragostea și compasiunea oamenilor, acesta a reușit să aducă pe pământ un colț de Rai pentru copii abandonați sau persoane cu probleme și nevoi.

Peste 100 de frați de ai noștri și-au găsit aici alinarea și iubirea de care aveau atât de multă nevoie.

Astăzi, 4 martie 2014, Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, a reușit să pună  o cărămidă la acest mic colț de rai prin ducerea de hăinuțe, jucării și lenjerie pentru copiii care au atât de multă nevoie.

Mulțumim celor care ne-au ajutat și au ales să facă această Bucurie prin noi, marea lor majoritate fiind voluntari ai Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Am văzut acolo copii frumoși, copii cu sufletul curat și cărora părintele le-a oferit un ajutor.

Este nevoie să avem grijă de noi, de ai noștri.

 

Incubatorul de românism

participanti-incubator-de-romanism-500x422Activiști, bloggeri și conectori sociali din cele două state românești au participat pe 21-23 februarie la Sfântu Gheorghe(județul Covasna) la o ediție specială a Școlii de cultură și afirmare românească: INCUBATORUL DE ROMÂNISM.

Temele primei ediții a Incubatorului vizează modalitatea în care majoritatea și minoritățile își vor da mâna într-o Românie viitoare: Unită, modul în care Internetul și New Media poate ajuta la promovarea cauzelor civice, precum și sesiuni de brainstorming pentru o comunicare modernă.

Evenimentul a fost organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

“Cunoșteam ce face Acțiunea 2012, dar nu suficient de bine, iar argumentele în privința acestui ideal le aveam destul de slab conturate înainte să particip la acest eveniment. Între timp, am mai descoperit câteva și, totodată, faptul că este realizabilă, fiind nevoie de angajament și asumare politică din partea ambelor maluri ale Prutului și, totodată, de implicarea societății civile în crearea acestui angajament la nivel politic și în acțiuni de conștientizare și informare a publicului. Este nevoie de o informare corectă, una care să nu contribuie la crearea unor prăpastii mult mai mare datorită ușurinței cu care se poate ajunge în alte direcții nedorite (naționalism extremist, xenofobie, discurs instigator la ură și nu numai). Tinerii de la Acțiunea 2012 fac acest lucru în direcția pozitivă, cea a unirii ca un fapt natural, care trebuie să vină de la sine, cunoscând istoria și nivelul de dezvoltare pe care l-a avut Basarabia în perioada interbelică, observând determinare care există.” scrie unul dintre participanţi pe http://blidaru.net/incubator-de-romanism-sau-de-unde-m-intors-cu-mai-multe-argumente-pro-unire/