Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon. Cu această ocazie se recunoaștea unirea Ardealului cu România, în detrimentul Ungariei.

Pe 1 decembrie 1918 românii, populația majoritară din Ardeal, se adunau la Alba Iulia. Peste 100 000 de persoane au fost prezente, în plină iarnă, în condiții foarte grele. Atunci adunarea avea să voteze unirea Ardealului cu România. Se întâmpla acest lucru după ce, în anul de grație 1918, Bucovina și Basarabia se alipiseră deja țării prin decizia liberă a cetățenilor.

Se întâmpla acest lucru după ce în 1916 românii intrau într-un crunt război cu un singur scop: alipierea Ardealului locuit majoritar de români, la regatul României. După perioade grele de conflict, visul de veacuri al românilor avea să se împlinească.

Diplomația română a fost una genială, însă aceasta a fost ajutată de armata română, care în 1919 ocupa Budapesta, fără a mai lăsa vreun mijloc de negociere Ungariei. Cu armata română la Budapesta, ce mai putea să facă Ungaria, incapabilă să își apere propriul teritoriu în fața voinței românilor.

Regina Maria, aflată în centrul acestei imagini, a avut un rol fundamental, nu doar în timpul războiului, ci și în timpul negocierilor de pace.

4 iunie 1920 se va semna certificatul de naștere al regatului României, deoarece începând cu acel moment faptul unirii a fost confirmat în documente internaționale.