Haideți să vedem care sunt principalele evenimente care au marcat istoria românilor în perioada 8 – 14 iulie.

Pe 8 iulie 1868  a apărut la Iași manualul lui Ion Creangă destinat clasei I- primare. După 1859 România a intrat într-un proces amplu de constituire a structurilor ce puteau asigura funcționarea noului stat, educația fiind elementul cheie.

Pe 9 iulie 1600 Mihai Viteazu a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania, un pas important spre consolidarea unui stat românesc unit. Pe 9 iulie 1941 armata română finaliza operațiunea militară fulger de eliberare a Bucovinei de Nord, teritoriu ocupat de Rusia cu un an înainte.

Pe 10 iulie 1475 Ștefan cel Mare a cordat privilegii comercianților din Transilvania.

Pe 11 iulie 1917 armata română avea să învingă pe cea germană la Mărășești. A fost o bătălie decisivă ce întorcea soarta războiului. România ocupată aproape integral în 1917 avea pe 1 decembrie 1918 să recâștige nu doar teritoriile pierdute dar și Ardealul, Bucovina de Nord și Basarabia, dublându-și teritoriul și populația.  Granițele firești aveau să fie menținute până în 1940, când Stalin și Hitler au decis dezmembrarea țării.

Pe 12 iulie 1909 se năștea Constantin Noica, filosof, poet, eseist și scriitor român.

Pe 13 iulie 1878 prin tratatul de la Berlin Regatul României devine complet independent de Imperiul Otoman. Acest drept a fost câștigat pe frontul de luptă unde aportul României la războiul din 1877-1878 a fost unul decisiv. În urma acestui conflict regatul avea să își câștige și drepturile strămoșești asupra Dobrogei, inclusiv Delta Dunării și Insula Șerpilor.

Pe 14 iulie 1947 partidul comunist avea să aresteze pe fruntașii țărăniști printre care și Ion Mihalache. Cei care în 1944 asistau la arestarea mareșalului Antonescu aveau să aibă parte de o soartă cu mult mai cruntă, mulți dintre ei găsindu-și sfârșitul în temnițele sovietice. Arestarea lor face parte din ceea ce istoricii români numesc holocaustul roșu: lichidarea întregii intelectualități românești la comanda lui Stalin între 1940 – 1963.

Acestea au fost principalele evenimente ale perioadei și dacă doriți să aflați zilnic despre istoria românilor dați un Like la pagină și share la articol.