Clulea marius dorin centrul pentru cultura istorie si educatie izvorul muresuluientrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie a participat la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului prin preşedintele său Lulea Marius Dorin.

La evenimentul dedicat problemelor românilor din afara graniţelor dar şi ale celor din centrul României au mai participat oficiali importanţi, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile( ministrul de externe Titus Corlăţean, ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu, deputatul Eugen Tomac, deputatul Aurelian Mihai, senatorul Marcel Bujor, vicepreşedintele Autorităţii pentru Cetăţenie Andrei Tinu, parlamentarul european Andi Cristea, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, etc…).

S-a subliniat importanţa creşterii implicării statului român în menţinerea identităţii româneşti de dincolo de Prut.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a subliniat necesitatea ca Ungaria să îşi respecte angajamentele luate prin acordul din 1996.

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a subliniat necesitatea unei mai bune reprezentări la nivel parlamentar a românilor din Covasna şi Harghita.

Deputatul Eugen Tomac a subliniat necesitatea îmbunătăţirii politicilor de conservare a identităţii naţionale a celor aflaţi accidental dincolo de graniţele ţării.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a susţinut că pe plan extern deputaţii români au dovedit unitate în atingerea obiectivelor naţionale.

Deputatul Aurelian Mihai a lansat un apel la Unirea celor două state româneşti.

Senatorul Marcel Bujor a lansat şi un termen pentru unificarea celor două state româneşti: 2018.

Parlamentarul european Andi Cristea  a evidenţiat faptul că România dispune de funcţii cheie în structura europeană şi care pot ajuta la atingerea noului obiectiv de ţară : Reunirea celor două state româneşti.

Vicepreşedintele Autorităţii pentru Cetăţenie a afirmat că statul român acordă în medie 60 000 de cetăţenii noi pentru cei din Republica Moldova, acesta fiind de asemenea un efort spre Reunire.

Proiectul face parte din acţiunile comune întreprinse de societatea civilă din România pentru a găsi soluţii pentru românii din afara graniţelor.

universitatea de vara de la izvorul muresului lulea marius dorin eugen popescu titus corlatean ecaterina andronescu